Bij aanvang van de “Lockdown” deed Lindesk een oproep ervaringen met videobellen of beeldbellen of tele-expertise te delen. De input is helaas wat beperkt gebleven, maar wij beloofden onze ervaringen terug te koppelen. En belofte maakt schuld. Ten eerste lijkt de markt alle voorgestelde applicaties te gebruiken. En we zien dus ook dat het verstandig is om als organisatie met verschillende applicaties te kunnen werken. En we zien bij alle applicaties voor- en nadelen. Ik noem er een paar.

Beperkingen applicaties:

  1. Whatsapp beeldbellen is heel eenvoudig. Vrijwel iedereen heeft Whatsapp. Echter met de app op een iPad en of een Desktop is dit niet mogelijk. En als je tussendoor op je mobiel gebeld wordt enje neemt op, wordt de beeldbelsessie automatisch beëindigd.
  2. Zoom heeft blijkbaar wat privacy issues. Zoom geeft zelf aan dat deze zijn opgelost en te maken hadden met de plotse belangstelling voor deze applicatie. Daarnaast is het gebruik tot circa 40 minuten gratis. Langer gebruik vereist een (overigens best betaalbaar) abonnement. Het is wel een heel gebruiksvriendelijke applicatie en van goede kwaliteit. Maar je moet wel bereid zijn Zoom software te installeren.
  3. Google Hangouts werkt ook prima. Maar je moet wel een gmail account hebben om het te gebruiken. We ontvingen wel bericht dat Hangouts waarschijnlijk gaat verdwijnen en wordt vervangen door Google Hangouts Meets.
  4. Teams en Skype zijn beide Microsoft producten. Skype is voor consumenten wat meer toegankelijk. Maar Teams heeft een webversie, zodat je eenvoudig mensen die geen Office gebruiken, toch Teams kunt laten gebruiken. Bij een trage verbinding zijn er soms wel wat problemen met het geluid en beeld dat niet helemaal synchroon loopt.
  5. Facetime is alleen te gebruiken tussen IOS gebruikers (Apple dus). Android en Windows gebruikers kunnen Facetime niet gebruiken voor beeldbellen.
  6. Azar en Starleaf zijn minder bekende applicaties. Daarmee hebben we nog niet zo veel ervaring. Wie wel?

 

Technische beperkingen:
De grootste beperking vormt toch vaak de internetsnelheid. Vanwege het vele thuiswerken, ervaren wij wel eens wat beperkingen in snelheid over de WIFI. Vooral als thuis verblijvende kinderen aan het gamen of Netflixen zijn, of online lessen volgen (yeah sure…..) gaat dit ten koste van de beeld- en geluidskwaliteit. Via een vaste verbinding (op kantoor) gaat dit veel beter. Echter, dan is de WIFI snelheid bij het slachtoffer thuis nog wel eens het probleem.

 

Contactuele beperkingen:

Het voeren van gesprekken van waarde aan de keukentafel is nu even niet mogelijk. En het zal voor kwetsbare slachtoffers nog wel even verstandig zijn die muur in stand te houden. Beeldbellen is een prima alternatief. Beeldbellen met meer dan drie personen vergt wel een strakke vergadercultuur en daarmee gaat wel een belangrijk onderdeel verloren. Het wordt een vergadering in plaats van een mens tot mens gesprek. En het vertrouwen dat vaak in een persoonlijk gesprek wordt gekweekt, gaat toch wat meer verloren in een beeldbelgesprek. Je mist “het aura” van het gesprek. En je bent niet in staat om allerlei andere van belang zijnde zaken op te nemen!

  • Intakegesprekken, och voor nu kan dit prima zo via de webcam of telefoon. Maar in deze cruciale beginfase van kennismaking en informatie verkrijging, is persoonlijk contact toch van grotere waarde.
  • Vervolgcontacten vinden vaak per mail of brief plaats. Beeldbellen is dan een veel beter alternatief. Beeldbellen stelt je in staat persoonlijk met meerdere partijen gelijktijdig te praten over de voortgang en de opvolging van gemaakte afspraken. Meer persoonlijk contact en (veel) minder mailverkeer.
  • Een (tussentijds) afwikkelingsgesprek, om echt de belangen op tafel te krijgen moet je de aanwezigheid van “de andere kant” direct ervaren. Dat gesprek kan beter in persoon gevoerd worden.
  • Toedrachtsonderzoeken, overlijdensschades, kind schades moeten ons inziens in een persoonlijk gesprek plaatsvinden.

 

Conclusie:

Beeldbellen is voor Lindesk in deze periode een redelijk alternatief. Hoewel het al lang bestaat, leert deze crisis dat beeldbellen iets extra’s brengt. Wij voorzien dat beeldbellen, het veelvuldig vullen van dossiers met mails en brieven kan verminderen. Daarmee wordt het proces nog persoonlijker en daarmee zullen er eenvoudiger bruggen geslagen kunnen worden. Wij horen graag jullie ervaringen!